Mats Sandelin

FOTOGRAF / KOPIST

Redan vid nio års ålder stod jag i ett mörkrum för första gången. Det var en granne i tonåren som visade mig hur det gick till och lät mig använda hans mörkrum. 

Sen har åren gått. I slutet av 70-talet när jag var 17 år började jag som mörkrumskopist på Göteborgs-Tidningen. En otroligt bra skola. Fotograferna kom in med sina filmer och det var ofta bråttom med framkallning och kopiering för att hinna med deadline.

Med tiden gick jag vidare och jobbade som fotograf. Men även då blev det mycket mörkrumsarbete. Ut på uppdrag, hem och framkalla. Det var ju tiden före det digitala.


Jag har än idag inte släppt det analoga fotograferandet. Hela processen med att stå i mörkrummet och jobba med händerna och alla sinnen känns helt rätt för mig. Jag upplever fortfarande det där "magiska" med att se bilden komma fram i framkallaren.

I dag jobbar jag med sk konstfotografi. Dvs jag fotograferar analogt och gör handgjorda silver gelatin kopior i mörkum. På min hemsida www.matssandelin.se kan du se mina fotografier.


Sedan 2023 driver jag också ett fotogalleri, Galleri Sandelin,  i Stockholm på Hornsgatspuckeln tillsammans med min fru.